Enguany la Festa de la Ciència de Barcelona i la commemoració del Dia Mundial de les Ciutats comparteixen data i espai: els dies 26 i 27 de setembre al Moll de la Fusta de Barcelona acull una àmplia programació d’activitats i tallers per a la ciutadania. Lavola és present en aquesta doble celebració de ciència i resiliència urbana.

L’equip de consultoria educativa i de gestió de museus i centres de ciència i tecnologia de Lavola estan involucrats en l’esdeveniment conjunt de la Festa de la Ciència i de la celebració del Dia Mundial de les ciutats. Aquesta commemoració, celebrada anualment el 31 d’octubre, en aquesta edició s’ha englobat en els actes del dissabte 26 al matí de la Festa de la Ciència de Barcelona. La participació de Lavola és múltiple i diversa, per una banda els nostres equips educatius dinamitzen tallers de producció pròpia i activitats programades tant per part d’entitats i equipaments que gestionem com per d’altres que participen en l’ocasió. A més, l’oficina d’UN-Habitat a Barcelona que impulsa la celebració del Dia Mundial de les ciutats, ha comptat un any més amb Lavola per col·laborar en la coordinació dels tallers i activitats que es programen per l’ocasió.

Taller propi de Lavola ‘On destines la teva energia?’

La celebració del Dia Mundial de les Ciutats té com a objectiu reflexionar sobre el futur dels espais urbans sostenibles, tant des del punt de vista social com ambiental, posant especial interès en la resiliència urbana i els serveis d’aigua i sanejament. Lavola ha fet la proposta d’activitats i tallers que s’oferiran, conceptualitzant i identificant activitats de temes afins a la celebració, i coordinant les entitats que les duran terme. Entre elles hi participa la Diputació de Barcelona amb el taller ‘Bicicletes generadores d’energia’ per descobrir el potencial de les energies renovables i de l’autoproducció d’energia, i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, amb l’activitat ‘Atrapant l’aire’ per prendre consciència de la contaminació ambiental i reflexionar sobre bones pràctiques que afavoreixen a millorar-ne la qualitat. També hi seran presents dos equipaments municipals d’educació ambiental que gestiona Lavola: el Castell de Torre Baró amb la proposta ‘El verd urbà’ i el Centre de la Platja que hi desplaçarà el ‘Laboratori de la platja’. Finalment se sumen a la Festa de les ciutats dos tallers propis de Lavola: ‘Lluc, el samaruc’ i ‘On destines la teva energia?’. El primer està destinat als infants de 2 a 5 anys i permet valorar la importància dels espais verds a les ciutats a través de les aventures d’un samaruc, una espècie en perill d’extinció i endèmica del nostre territori. El segon, proposa una reflexió per a tota la família sobre l’estalvi energètic a partir d’un taller de tinta conductora que ajuda a visibilitzar allà on decidim millorar l’eficiència energètica de la nostra llar.

Lavola dinamitza tallers propis per a esdeveniments que posen en joc totes les disciplines STEAM i fomenten l’educació pels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Taller propi de Lavola ‘Et sumes a l’economia circular?’

Les activitats de la celebració del Dia Mundial de les ciutats conviuen amb el taller propi ‘Et sumes a l’economia circular?’, la proposta que Lavola ha dissenyat i produït amb motiu de la Festa de la Ciència. Aquest esdeveniment anual el coordina el programa Barcelona Ciència de l’Institut de Cultura de Barcelona i contribueix a acostar el coneixement científic i tecnològic a la societat. El taller permet que la ciutadania comparteixi i aprengui el concepte d’economia circular posant èmfasi en la reutilització dels teixits. Els participants de l’activitat posen en pràctica l’economia circular elaborant un porta-entrepans que dóna nova vida als teixits usats i, alhora minimitza l’ús dels plàstics. Es tracta d’una activitat adreçada al públic familiar de totes les edats i basada en la metodologia tinkering que posa en joc totes les disciplines STEAM.

Precisament tots els tallers propis que Lavola ha creat i que produeix i dinamitza per a esdeveniments com aquests, són propostes que inclouen totes les disciplines STEAM (ciència, tecnologia, art i matemàtiques). Les activitats potencien el treball interdisciplinari i el component maker propi de la metodologia tinkering. A més, tenen en l’horitzó l’educació pels Objectius de Desenvolupament Sostenible, fent divulgació de diferents ODS segons la temàtica de cada taller.

A part de les entitats citades també participarà en la Festa de la Ciència el Museu de les Aigües amb l’activitat ‘Tast d’aigües’ i el taller ‘La factoria de l’aigua’, dues propostes que dinamitza Lavola a través de l’equip educatiu que diàriament treballa en la gestió del servei educatiu del museu.