Aquest estiu, la platja de Mar Bella de Barcelona ha esdevingut escenari de la posta de la tortuga babaua, una espècie amenaçada catalogada a nivell mundial com a vulnerable per la Unió Internacional per la Conservació de la Naturalesa. Des del Centre de la Platja de l’Ajuntament de Barcelona s’ha assegurat el respecte al niu durant tot el temps d’incubació.

Per compartir les curiositats i aprenentatges d’aquesta efemèride, el 22 de setembre El Centre de la Platja va programar una xerrada entre la Silvia Giralt, oceanògrafa i responsable de nidificació del CRAM i l’Elena Abella investigadora i experta en nidificació tortugues marines en el Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic. Les entitats formen part dels grups d’investigació i preservació de les tortugues marines de Catalunya.

Durant la conversa, realitzada online, es va donar a conèixer tot el procés d’acompanyament a la nidificació de la tortuga, la importància de la seva preservació i conservació, així com les incògnites que encara hi ha a l’entorn la posta de les femelles en les nostres aigües, entre altres curiositats.

El procés per acompanyar la posta va iniciar-se la matinada del 15 al 16 de juliol quan es va localitzar el niu d’una tortuga careta (Caretta caretta) i, d’ençà fins a la matinada del dia 28 d’agost que van eclosionar els darrers ous, es va posar en marxa un dispositiu per tal d’assegurar el naixement de les cries de tortuga i gestionar les nidificacions.

Ha estat el primer cop que una tortuga careta feia la posta en una platja de la ciutat de Barcelona, els darrers dos estius es van produir casos en què algunes tortugues no van poder completar la posta dels ous perquè la temporada coincideix amb l’època d’alta afluència de les platges. Per això ha estat determinant la gestió que s’ha fet enguany per acompanyar el procés i com s’ha vetllat per tenir cura del niu.

La zona on es van trobar els 77 ous que contenia el niu va quedar delimitada per una tanca i va estar vigilada les 24 hores per un dispositiu de voluntariat organitzat per l’Ajuntament de Barcelona. Des d’ El Centre de la Platja es va treballar activament durant l’estiu per acompanyar l’èxit de la nidificació. L’equip d’Anthesis Lavola que coordina l’equipament d’educació ambiental va impulsar i coordinar la xarxa de voluntariat de més de 1.500 persones per fer torns de vigilància les 24 hores i garantir que tots estiguessin coberts. Prèviament es va portar a terme una formació online entre a totes les persones voluntàries coordinada juntament amb el CRAM, que exposava els continguts teòrics sobre com fer la custòdia del niu, i El Centre de la Platja, que explicava l’operativa del voluntariat.

A part de la ciutadania, les entitats Anèl·lides, Oceanogami, WWF, Ocean52, Surfrider i No más colillas han aportat persones voluntàries. Aquestes entitats formen part de la xarxa que realitza accions de conscienciació i recollida de residus a les platges de Barcelona al llarg de l’any, articulada per El Centre de la Platja. El fet de convidar-les a participar en aquest esdeveniment ha sigut molt favorable per enfortir les complicitats i col·laboracions entre els membres de la xarxa d’entitats.

La biodiversitat del litoral marí és un dels eixos temàtics de la programació regular d’El Centre de la Platja i un dels pilars que articulen la tasca d’educació ambiental que es porta  a terme.

Poder ser un actiu en la cura de la nidificació de la tortuga careta ha suposat una oportunitat d’aprenentatge per l’equip i ha posat en valor els objectius d’El Centre entre la ciutadania, potenciant l’educació ambiental i la formació sobre la biodiversitat, els seus valors i també els perills i reptes als quals s’enfronta. Alguns d’ells, per exemple, aquest episodi de reproducció de la tortuga careta.

Les persones voluntàries que van participar en el projecte destacaven, en la seves intervencions durant la xerrada del dilluns, l’emoció de veure néixer algunes de les tortugues i la important tasca de conscienciació envers la protecció d’aquesta espècie i la necessitat d’aprendre a conviure amb elles ja que tornaran, estiu rere estiu, a les nostres costes buscant les condicions òptimes per nidificar.

Aquest fenomen s’investiga a través d’un Projecte científic per a la conservació de la nidificació de la tortuga careta a Catalunya, liderat per persones expertes de les principals universitats i centres d’investigació (la Universitat de Vic, la Universitat de Barcelona, la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i l’Estació Biològica de Doñana). La Generalitat hi participa des del 2015. També n’és un actiu el projecte ‘Careta a la vista’, sorgint arran de la presència creixent a les platges catalanes de femelles nidificants d’aquesta espècie, i de la necessitat de gestionar aquestes nidificacions.