El Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya aposta pel foment de les vocacions científiques entre infants i ofereix una col·lecció de narrativa infantil, activitats i recursos de divulgació científica que tenen la recerca com a eix principal. Des d’Anthesis Lavola coordinem i dinamitzem aquesta oferta educativa de manera consecutiva des de 2017 i ho seguirem fent durant el curs 2021-22.  

El programa ‘Viu la recerca amb la Laura i en Joan’ apropa la recerca científica als infants i ho fa de la mà de la col·lecció de contes infantils “La Laura i en Joan”, que tenen la recerca com a element principal de la seva trama. Aquesta col·lecció de narrativa infantil, pretén donar a conèixer la investigació que es porta a terme a Catalunya, divulgar-ne la funció social i fomentar les disciplines STEM i les vocacions científiques entre els infants, treballant des d’una perspectiva d’equitat i d’inclusió dels gèneres per tal que tot l’alumnat pugui sentir-se interpel·lat i motivat pels estudis científics i tecnològics. A més, afavoreix l’adquisició de valors com la coeducació, el respecte, la intergeneracionalitat, els bons hàbits alimentaris o l’ús de transports sostenibles.  

La col·lecció comprèn 27 contes editats que tracten temàtiques diferents com ara la medicina, la informàtica, la pedagogia, la biologia, l’arqueologia, la paleontologia, la biologia de la conservació, la nanotecnologia, la neurobiologia, la tecnologia alimentària, la fotònica i la lingüística, entre d’altres. ​Els contes s’ofereixen a centres de primària, biblioteques públiques i aules hospitalàries de Catalunya, a més es proposen 6 modalitats de sessions presencials, per a alumnat de 4t i 5è de primària i d’aules hospitalàries, en les que a més d’explicar un dels contes, es duen a terme activitats que permeten experimentar sobre la temàtica que narra el conte.  

En paral·lel, s’ofereixen maletes pedagògiques amb jocs i recursos per treballar de manera autònoma amb l’alumnat, que es deixen en préstec als centres educatius i que estan relacionades amb la temàtica d’un dels contes de la col·lecció. A més, es presta un servei d’assessorament durant la cessió de les maletes per acompanyar els/les docents en la dinamització d’aquestes. 

Des d’Anthesis Lavola portem a terme la gestió i la realització de les activitats als centres eductius que ho sol·liciten, reforçant així el nostre compromís educatiu amb la capacitació científica d’infants i joves, i vetllant pel foment de vocacions en disciplines STEM. Coordinem un equip de dues persones expertes en la dinamització d’activitats en el camp de la ciència que desenvolupen els tallers a les aules a partir d’un guió educatiu detallat per a cada conte, el qual ha estat elaborat per part de l’equip que coordina el programa i amb el suport del Departament de Recerca i Universitats. A més, l’equip d’Anthesis Lavola també realitza accions de captació i difusió dirigides a docents i gestiona el servei d’inscripcions als tallers i préstec i seguiment de les maletes pedagògiques, així com el seu correcte manteniment.