Mancoeduca, el programa d’educació ambiental de la Mancomunitat de la comarca de Pamplona ha col·laborat amb el Museu de la Universitat de Navarra (MUN) en el disseny de tres activitats educatives que uneixen art contemporani i medi ambient.

La col·laboració va néixer durant el confinament quan el MUN va començar a treballar en l’oferta educativa relacionada amb l’exposició temporal de l’artista brasiler Vik Muniz, l’obra del qual té un potent rerefons ambiental i social. L’equip educatiu del MUN volia oferir coneixements sobre educació ambiental i sostenibilitat que complementessin la vessant artística de les propostes educatives per a centres escolars.

Un partner perfecte per aconseguir aquest objectiu és Mancoeduca; el programa d’educació ambiental de la Mancomunitat de la comarca de Pamplona ofereix activitats, visites i recursos educatius vinculats a la gestió de l’aigua, els residus, el parc fluvial de la comarca i el transport per sensibilitzar sobre la col·laboració ciutadana en matèria de sostenibilitat ambiental. L’equip de Anthesis Lavola que gestiona el programa va agafar el repte i va treballar juntament amb el MUN per crear tres activitats focalitzades en l’economia circular, la reutilització, els residus tèxtils,l’alimentació i la petjada hídrica que, a més, desenvolupen la intel·ligència creativa i el sentit estètic de l’alumnat.

Les activitats dissenyades s’inspiren de la feina artístic de Vik Muniz i proposen tallers a partir dels materials, els processos i les produccions que l’artista crea. A més, aprofiten la denúncia social i ambiental que transcendeix de les seves obres per fer aflorar problemàtiques com la gestió i funcionament ecològic de pobles i ciutats i sensibilitzar sobre el paper que tenim com a ciutadans per millorar sostenibilitat.

Taller amb l’alumnat a partir del treball de Vik Muniz
Obra original de Vik Muniz

Un exemple és l’activitat ‘Art Recyclers’, que parteix de les sèries Imatges de ferralla i Imatges d’escombraries de Muniz, en les quals reinterpreta grans obres de la història de l’art utilitzant residus d’abocadors del Brasil. La proposta gira entorn al reciclatge i la reutilització de materials, i té un doble missatge al voltant de la nova vida dels residus, no només per a la pràctica artística sinó també per crear altres recursos a través dels processos de reciclatge.

A més de col·laborar en la conceptualització i en el contingut de les activitats, l’equip de Mancoeduca ha pogut participar en la realització dels tallers a través de les plataformes de vídeo trucada amb els centres educatius per aportar coneixements ambientals, o bé oferint assessorament i recursos educatius propis de Mancoeduca perquè el professorat pugui ampliar informacions sobre sostenibilitat i gestió ambiental a partir dels temes tractats en els tallers.

Col·laborar en aquest projecte ha estat una experiència molt gratificant i enriquidora per Anthesis Lavola. Ha posat en relleu com l’educació i la sensibilització ambientals poden sumar valor a altres disciplines, com l’artística, per transformar la nostra relació amb el medi ambient.