El Zoo de Barcelona ha apostat per la digitalització d’algunes de les activitats que ofereix a través del seu servei educatiu. Des d’Anthesis Lavola hem fet possible aquest procés dissenyant i incorporant continguts i jocs interactius digitals amb l’eina Itinerapp en quatre activitats diferents.

El servei educatiu del Zoo de Barcelona ofereix activitats per a tots els nivells educatius de l’educació formal, no formal i per al públic familiar per conèixer i estimar els animals. Per donar resposta a la voluntat de digitalitzar part de la seva oferta educativa, l’equip de consultoria ha portat a terme un treball de valoració i d’anàlisi per tal d’identificar el potencial de les dinàmiques  i recorreguts de les visites per adaptar-les al format digital a través de l’Itinerapp®.

Aquest recurs educatiu, conceptualitzat i dissenyat per Lavola, és una aplicació que permet fer visites i itineraris gamificats adaptables a les necessitats de cada projecte, segons el públic, els espais, etc. En l’aplicació s’integren continguts, proves i dinàmiques que els participants resolen durant la visita, aportant-los una experiència d’entreteniment i d’aprenentatge.

Un cop valorades les diferents activitats i acordats els diferents moments de les visites en els quals s’inclourien els recursos digitals gamificats, s’han adaptat els continguts i dissenyat les proves per realitzar cinc itineraris digitals; per les activitats ‘Discovery’, ‘Mangabeis’, ‘Orangutans’ i ‘Animals en perill’. Per aquesta última, adreçada a l’alumnat de Cicle mitjà i superior de primària, ESO i Batxillerat s’ha proposat realitzar dos itineraris diferenciats que s’adaptin als nivells de les diferents etapes educatives, agrupant l’alumnat de primària, per una banda, i el de secundària i batxillerat, per l’altra.

Per dissenyar i adaptar l’Itinerapp® s’ha utilitzat diverses tipologies de proves i jocs com puzles, jocs de memòria, de multi resposta, de fer parelles, de selecció de paraules o imatges, etc. que milloren la interactivitat amb els participants a través del format digital. També s’han incorporat materials audiovisuals i vídeos de realitat augmentada i 360º, una aportació tecnològica que enriqueix la visita i que garanteix que es puguin veure aspectes de l’itinerari vinculats al comportament dels animals que potser no succeeixen en el moment en el que es porta a terme l’activitat.

Un cop dissenyats i programats els continguts, l’equip d’Anthesis Lavola ha realitzat una prova pilot de cada itinerari i ha format a l’equip educatiu del Zoo que s’encarrega de desenvolupar les activitats amb els públics participants.

Aquest procés de digitalització aporta un valor diferencial a l’oferta educativa del Zoo, millorant-ne la innovació, la interactivitat i la comprensió dels coneixements a través de la varietat de recursos digitals que ofereix l’Itinerapp®. Una eina desenvolupada per a tauletes amb sistema operatiu iOS i, recentment, per a Android.