Aquesta Dècada d’Acció necessita organitzacions resilients que apostin clarament per avançar en el camí de la sostenibilitat. Però, és possible una organització sostenible sense el compromís de les persones que la conformen?

A Anthesis Lavola creiem fermament en una sostenibilitat construïda colze a colze amb cada una de les persones que formen part de les organitzacions: persones responsables, capaces i compromeses amb el repte de la sostenibilitat. Per a fer-ho és necessari un catalitzador que empoderi i activi la sostenibilitat dins de les organitzacions: la capacitació i implicació de tots els membres dels seus equips.

El paper de la formació i sensibilització és clau: capacitar per a la transformació, connectar el propòsit de les organitzacions amb els valors dels seus empleats i empleades, i integrar la sostenibilitat en el seu dia a dia, tan dins com fora de l’entorn laboral.

A més, una bona estratègia formativa vinculada a la sostenibilitat no només millora la competitivitat de les organitzacions, si no que augmenta el compromís i satisfacció dels seus equips. I és que la responsabilitat i ètica en temes ambientals i socials és un dels valors més buscats per part de la generació actual de treballadors i treballadores.

Com entenem la formació?

Amb més de 40 anys d’experiència en educació i sensibilització ambiental, a Anthesis Lavola confiem profundament en el poder transformador de la capacitació com a activador per al canvi cap a un present i un futur més sostenibles.

En base a això, combinem la nostra experiència en metodologies educatives amb el nostre coneixement expert en sostenibilitat per a elaborar propostes de sensibilització i formació que impulsin un canvi de cultura a les organitzacions, des dels càrrecs directius fins a cada una de les seves treballadores i treballadors.

Partint d’això, les nostres formacions es basen en una metodologia educativa que segueix els principis didàctics recollits a The Nature of Learning: Using Research to Inspire Practice (OCDE, 2010):

 • Els participants són el centre del procés d’aprenentatge. Per aquest motiu és necessari contextualitzar les formacions a la seva realitat i potenciar dinàmiques vivencials.
 • L’aprenentatge és de natura social i, per tant, incorporem la participació, el treball en equip i la col·laboració.
 • ​​Sense emocions no hi ha aprenentatge, i tenim en compte aquesta premissa per a dissenyar propostes que estiguin en sintonia amb les motivacions dels participants.
 • ​​Cada un aprèn d’una manera diferent, amb el que és important combinar diferents estratègies per connectar amb tots i totes les participants.
 • ​​L’esforç és essencial per a l’aprenentatge, i per això les propostes han d’estimular als destinataris per a que participin, facin preguntes i reflexionin sobre el que estan experimentant. 
 • L’avaluació afavoreix l’aprenentatge i la millora contínua, de manera que incorporem estratègies de feedback i avaluació per a generar un entorn d’aprenentatge òptim.
 • Aprendre és construir connexions horitzontals, motiu pel qual les nostres formacions busquen connectar els aprenentatges adquirits amb altres aspectes de la vida diària dels participants.

Quina tipologia de formacions oferim?

Cada organització és diferent i els seus requisits formatius també ho són. A més, dins d’una mateixa organització també sol haver-hi diferents necessitats. De manera general, diferenciem els següents tipus de formacions en base als seus objectius:

 • Sensibilització general per als equips, en les que l’objectiu és ajudar a les persones a ser més conscients de com els factors que influeixen en la sostenibilitat afecten al seu dia a dia i al dels demés. Són formacions en les que es prioritza la sensibilització i presa de consciència, i en les que s’aporten coneixements bàsics sobre sostenibilitat per a la presa de decisions i mesures fonamentades a favor de la integritat del medi ambient, la viabilitat de l’economia i la justícia social.
 • Lideratge i estratègies de sostenibilitat, enfocades a persones en càrrecs de direcció, en les que l’objectiu és donar les eines per a liderar la sostenibilitat a les organitzacions, capacitar i convèncer que la sostenibilitat no és una moda passatgera, si no un element competitiu clau per al futur de les organitzacions, del planeta i dels qui hi vivim.
 • Capacitació tècnica en sostenibilitat, en les que l’objectiu és capacitar en relació a diferents aspectes concrets relacionats amb la sostenibilitat, per a millorar la competitivitat i el desenvolupament professional dels seus equips (per exemple, una formació específica sobre anàlisi de cicle de vida de productes, finançament sostenible, ODS, etc).

A part d’aquesta tipologies, trobem variants per a processos d’onboarding, per a transmetre els valors de l’organització a les noves incorporacions, o per a proveïdors, amb l’objectiu de millorar la sostenibilitat a la seva cadena de subministrament.

Sigui quin sigui el tipus de formació, totes elles combinen el nostre coneixement expert en sostenibilitat amb la nostra experiència en facilitació i dinamització de continguts utilitzant diferents estratègies per arribar a tots i totes les participants.

En quins formats brindem les formacions?

Oferim formacions en format estàndard, així com formacions personalitzades en base a les necessitats:

 • Campus online a través de la nostra plataforma d’aprenentatge ubic (U-learning), amb una àmplia varietat de cursos estructurats en mòduls breus i dinàmics de microlearning, continguts que potencien la motivació intrínseca dels usuaris i amb jocs i estratègies de gamificació per a una experiència amena i significativa.
 • Sustainability Talks emmarcades sota una campanya de comunicació contínua per a dinamitzar l’experiència formativa i fomentar la participació dels destinataris. Les ponències sobre sostenibilitat combinen presentacions d’experts, amb casos pràctics i dinàmiques participatives.
 • Jam formativa, un taller dinamitzat pels nostres experts en format presencial o online, en els que es realitzen diferents dinàmiques participatives per a tenir una experiència d’aprenentatge profitosa i significativa.
 • Escape game, una formació lúdica per a sensibilitzar al voltant de la sostenibilitat a la vegada que es genera teambuilding

En definitiva, a Anthesis Lavola volem activar la sostenibilitat a les organitzacions a través de formacions efectives, dinàmiques i atractives que promoguin, capacitin i despertin el desig intrínsec de col·laborar, transformar i integrar la sostenibilitat en el dia a dia de cada una de les persones i de les organitzacions.


Alba Bonàs Piella
Responsable de Consultoria educativa