El 8 d’octubre, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va organitzar l’acte ‘Compartim l’alimentació del futur: jo no devoro el planeta!’, on es van presentar les noves propostes educatives sobre el sistema alimentari del programa ‘Compartim un futur’.

Les propostes s’han desenvolupat en el marc de la Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, una celebració a la qual el programa d’educació ambiental ‘Compartim un futur’ de l’AMB se suma amb la creació d’activitats educatives per a centres educatius i per la ciutadania.

L’equip d’Anthesis Lavola que dona suport en la coordinació i dinamització del programa ‘Compartim un futur’ ha participat activament amb el disseny de les novetats d’enguany amb el lideratge de l’Àrea d’Ecologia de l’AMB. En l’acte de presentació es van donar a conèixer les novetats:

L’activitat ‘Para el carro!’ consisteix en un projecte d’Aprenentatge Servei (ApS) destinat a l’alumnat de 3r i 4rt d’Educació Secundària Obligatòria per conèixer i reflexionar sobre les conseqüències ambientals derivades de la indústria alimentària. El projecte planteja una recerca d’informació combinada un treball de camp. A partir de la metodologia ApS es planteja una recerca d’informació combinada amb un treball de camp al voltant de la temàtica del malbaratament alimentari i de la generació de residus, sobretot d’envasos i d’embolcalls. L’objectiu final és poder fer un servei a la comunitat proposant millores en els hàbits de consum dels veïnat dels respectius centres educatius. Durant el primer trimestre del curs 2021-22 un total de 12 centres educatius estan duent a terme aquest projecte ApS.

La segona activitat porta per títol ‘La recepta que canvia món’ i s’adreça a la ciutadania i a les famílies proposant-los un repte; convertir-se en un equip de restauració i, de manera cooperativa, crear la recepta més sostenible. A través d’aquesta proposta lúdica es parla de conceptes com l’ocupació del sól, la petjada hídrica, l’alimentació de temporada o de proximitat, etc. amb l’objectiu de conscienciar sobre l’impacte ambiental del nostre consum alimentari i apropar l’alimentació sostenible a la ciutadania.

Des del programa també s’ha impulsat una innovadora calculadora alimentaria, la CALCUTECA: una eina que permet conèixer millor el grau de sostenibilitat que té tot allò que mengem i buscar alternatives que sigui més respectuoses amb el medi ambient. Per fomentar l’ús de la CALCUTECA es llença el repte  #JoNoDevoroElPlaneta a través de les xarxes socials, que anima a la ciutadania a compartir receptes amb baix impacte ambiental les quals formaran part d’un llibre amb propostes gastronòmiques més sostenibles. La xef Ada Parellada va ser l’encarregada de donar el tret de sortida d’aquesta iniciativa en l’acte de presentació.