Vivim envoltats de formes rodones; des d’una simple pilota fins a sistemes de politges, rodes, engranatges, antenes parabòliques, etc. De fet, la terra és pràcticament esfèrica. Probablement, sense el nombre Pi (π) no hauríem arribat mai a integrar i aprofitar aquesta figura elemental del nostre paisatge quotidià.

Aquest curiós nombre infinit és una constant crucial per al món matemàtic. Pi ens indica la relació que hi ha entre una circumferència i el seu diàmetre (P= d · π) i val, aproximadament, una mica més de 3 unitats (3,14159265…). Aquest nombre és una peça clau en diverses branques de la matemàtica; la trigonometria, l’estadística, la física, fins i tot el càlcul computacional (per exemple, en  models matemàtics per preveure la meteorologia o per a estudis genètics).

 

La història de π

Fa segles que aquesta relació de mesures es coneix. Arquimedes (287-212 aC) va utilitzar polígons de moltes arestes com a eina per aproximar el valor del nombre Pi. Tot i això, no va ser fins al s. XVIII quan es va començar a estendre l’ús de la lletra grega π (“pi”) per simbolitzar el nostre protagonista, ja que la lletra “p” va quedar relegada al perímetre de la circumferència. El seu ús es va popularitzar gràcies al cèlebre matemàtic suís, Leonhard Euler.

Ara fa 30 anys el físic nord-americà i amant de les matemàtiques Larry Shaw, va tenir la idea de celebrar el dia del número π. Va escollir el 14 de març com a data de la celebració, ja que els americans escriuen les dates indicant primer el mes i després el dia. Per tant el 3/14 era, sens dubte, la millor opció per homenatjar aquesta xifra. Aquesta celebració va tenir els seus inicis a l’Exploratorium de San Francisco perquè en Larry Shaw treballava al departament d’electrònica del museu. Però no va ser fins a l’any 2009 quan el Congrés dels Estats Units va declarar oficialment el dia 14 de març com el Dia Internacional de π, des de llavors, cada vegada són més els amants de les matemàtiques que s’uneixen a aquesta celebració.

 

Esdeveniments especials del dia π

A Catalunya, el Museu de les Matemàtiques ha organitzat diverses activitats per celebrar la data. El passat diumenge 11 de març, al matí, el museu va preparar una sèrie de tallers familiars a l’aire lliure. Avui, dimecres 14, a les 18 h al Palau de Can Mercader (Cornellà de Llobregat) se celebrarà una conferència divulgativa sobre el nombre π.

A la resta d’Espanya el Comitè organitzador del Pi Day ha centrat els actes de celebració d’aquest a Salamanca sota l’eslògan “Sin Pi no soy nada”. L’objectiu principal dels organitzadors és aconseguir popularitzar i divulgar les matemàtiques entre la ciutadania, sobretot entre els més joves. Es duran a terme xerrades durant tot el matí per alumnes de primària, secundària i batxillerat. A més a més, hi haurà espectacles científics de “matemagia” i tallers de papiroflèxia. La cirereta del pastís la protagonitzarà l’entrega de premis del concurs divulgatiu sobre el nombre. Els alumnes han participat en diferents modalitats (relat, còmic i vídeo divulgatiu), joves de totes les edats i racons d’Espanya.

Paral·lelament, també hi haurà activitats per a públic adult repartides per diferents ciutats del territori espanyol; seran els coneguts “Café con Ciencia”, on un científic conversarà amb un públic interessat sobre un tema matemàtic.

 

Si encara tens algun dubte de si el dia 14 de març és una bona data per celebrar el dia de Pi com a  festa de les matemàtiques, afegim una curiositat, un 14 de març de 1879 va néixer un nen anomenat Albert Einstein.