Entre el 26 i el 29 d’abril tindrà lloc la segona edició de la Biomarató Marina a l’àrea metropolitana de Barcelona. Aquesta competició amistosa pretén aconseguir el nombre més elevat d’observacions de biodiversitat en un espai i temps determinat.

L’esdeveniment es troba dins de la City Nature Challenge i està organitzat per l’àrea metropolitana de Barcelona i l’Institut de Ciència del Mar (ICM-CSIC). La competició es basa en la participació de persones voluntàries que faran activitats d’esnòrquel, submarinisme i apnea per submergir-se a les platges de l’Àrea metropolitana de Barcelona per fotografiar les espècies visualitzades. Amb les imatges aconseguides es realitzaran diverses sessions d’identificació dels exemplars observats amb l’objectiu d’ampliar el coneixement de la biodiversitat del nostre medi marí. La iniciativa la organitza i coordina Anèl·lides, Serveis ambientals marins,en el cas de la ciutat de Barcelona.

El Centre de la Platja és l’espai on es desenvoluparà l’activitat que constarà d’una formació prèvia en la biologia i l’ecologia de les diferents espècies que s’espera trobar al mar, així com en la posterior identificació de totes les especies. A més, el dissabte 27 s’ofereix la possibilitat de descobrir el plàncton marí gràcies al Grup de Zooplàncton del Institut de Ciències del Mar que ens ensenyaran com fer a mà una xarxa de pesca de plàncton. Qui vulgui aprendre a pescar aquests organismes microscòpics pot adreçar-se al Port Olímpic a les 10 i a les 11’30h (no cal inscripció prèvia). Les mostres de zooplàncton recollides podran ser observades amb les lupes del Centre de la Platja al llarg de tot el cicle de la Biomarató.

Així doncs durant els propers 4 dies el Centre de la Platja esdevindrà un laboratori de recerca per a descobrir el nostre entorn marí més proper a través de l’experiència.

Les observacions realitzades es registraran a traves de la plataforma de ciència ciutadana Natusfera i quedaran disponibles per a tothom. Posteriorment, passaran a formar part de GBIF (Infraestructura Mundial d’Informació en Biodiversitat, per les sigles en anglès), que amb gairebé 900 milions de registres constitueix la major xarxa mundial de dades de biodiversitat. D’aquesta manera les dades seran útils per a la ciència i per afavorir la conservació de la naturalesa de les nostres ciutats.