El dissabte 27 d’abril ha tingut lloc la festa del Parc de la Ciència de l’Hospitalet de Llobregat, una proposta per afavorir al valor de ciència i la tecnologia i contribuir al foment de les vocacions científiques. Lavola ha portat a terme la producció, coordinació i execució de la festa conjuntament amb els responsables de l’Ajuntament de l’Hospitalet.

La festa del Parc de la Ciència és una iniciativa de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat i s’emmarca en les festes de Primavera de la ciutat. Es tracta de la primera edició d’aquest esdeveniment, el qual s’ha portat a terme al Parc de les Planes i s’ha adreçat al públic infantil i familiar. Distribuïdes per tot el Parc s’han situat cinc zones temàtiques on s’han desenvolupat diferents activitats, tallers, espectacles i microxerrades. La ciutadania també es podia acostar a la zona dedicada específicament a explicar la ciència que desenvolupa la ciutat de l’Hospitalet amb projectes com Pessics de ciència o la recerca que fa IDIBELL, entre d’altres.

A cada zona temàtica es podia participar en propostes d’experimentació i de xerrades, totes elles basades en la metodologia STEAM i pensades per fomentar la curiositat, l’aprenentatge i l’esperit crític de la ciutadania. A l’espai ‘Terra’ es va fer un taller de boles de fukuoka i un altre de llançament de coets, mentre que a la zona ‘Matèria’ hi van tenir lloc un el taller d’experimentació Mira… com reacciona! i una activitat sobre la taula periòdica, on els participants s’han pogut endur una “xapa reactiva”.

A l’espai ‘Vida’ es va proposar l’activitat Quin parc més viu i el taller Lluc, el Samaruc; destinat als nens i nens més petits, entre 3 i 6 anys. A la zona ‘Matemàtiques’ s’hi podia trobar l’activitat Cúpula de Leonardo i el taller Fins on ets capaç d’arribar?, amb llançament d’avions de paper. Finalment a l’espai ‘Màquines’ es va poder participar en els tallers El robot Gargot i On destines la teva energia?. La majoria d’ells ideats, dissenyats i produïts per Lavola.

 

Per garantir la bona organització i assegurar la participació de les persones assistents a les diverses propostes, es va dissenyar, produir i repartir a cada unitat familiar un plànol cromatogràfic amb el mapa del Parc amb els diferents espais temàtics. Un cop s’havia participat a una de les zones temàtiques, les famílies pintaven el mapa de la zona corresponent amb retoladors de colors. En passar per totes les zones, les famílies podien realitzar una cromatografia impregnant el mapa en un recipient amb alcohol situat a la carpa informativa.

A més d’aquestes propostes, Lavola ha contractat a companyies especialitzades en la realització d’espectacles, com Big Van ciència i la Dra. Erlenmeyer, experts en divulgació científica, o en Jordi Díaz, expert en nanotecnologia, i a empreses com Els amics d’en Crusó per oferir jocs d’enginy per aquelles persones que volguessin jugar per lliure. També s’ha convidat als responsables del projecte de ciència ciutadana D-NOSES i s’ha demanat cedides exposicions als centres d’investigació científica com el CRAGC (Centre de Recerca en d’Agricultura Genòmica), i l’ICFO (Institut de ciències fotòniques).