La COVID-19 ha impactat en el nostre dia a dia, capgirant les nostres rutines i provocant canvis; molts dels quals probablement han arribat per quedar-se. El nostre present és nou i incert i, en aquest escenari, activar la sostenibilitat és clau per fer front al futur.

Durant la crisi sanitària s’ha fet encara més evident la vinculació entre el benestar humà i la salut planetària. Més que mai, necessitarem organitzacions, territoris i persones més sostenibles. Per això, des d’Anthesis Lavola impulsem un cicle de seminaris i workshops per compartir coneixements, experiències i reflexions que ens ajudin a activar la sostenibilitat en aquesta nova normalitat.

La programació inclou propostes de les diferents solucions d’Anthesis Lavola i, concretament, per part de l’equip d’educació s’oferiran quatre sessions. A través d’elles es vol posar èmfasi en la transformació que l’oferta educativa de temàtica científica i ambiental ha d’afrontar en el nou escenari condicionat pel distanciament físic. Aquesta nova normalitat demana iniciatives innovadores i ambicioses que apliquin noves metodologies i nous recursos digitals per oferir propostes engrescadores, com també integradores amb les diverses realitats socioculturals i econòmiques.

  • Processos participatius, presencials i/o online. Una sessió per conèixer com aplicar el disseny de processos participatius en qualsevol projecte o organització, per tal de generar un espai on les persones participants s’interconnectin, flueixin lliurement i es comprometin amb la tasca i amb l’obtenció de resultats. Sessió programada el 20 de maig a les 16 h. Inscripcions aquí.
  • Room escape i Escape Box: recursos en l’Educació per a la Sostenibilitat. Una sessió per conèixer les possibilitats d’aquest format per recrear entorns d’aprenentatge immersius i permeables al voltant de diferents temàtiques. Una proposta per potenciar la creativitat, el pensament crític i les intel·ligències múltiples, i aplicar les disciplines STEAM. Sessió programada el 25 de maig a les 16 h. Inscripcions aquí.
  • Tendències en museus i centres de ciència, a través de les últimes edicions de l’ECSITE. Una sessió per compartir què podem fer en els museus i centres de ciència en temps de confinament i post confinament, basada en l’experiència de les jornades a l’ECSITE. Sessió realitzada el 20 d’abril. Contacta amb el teu referent d’Anthesis Lavola per tenir el vídeo de la sessió.
  • Aprenentatge per Servei (ApS). De la teoria a la pràctica. Una sessió per descobrir una metodologia educativa amb un gran potencial com a eina de transformació social. Permet l’aprenentatge de continguts vinculats amb la realitat i un impacte en la comunitat i, al seu torn, presenta grans reptes en relació amb el seu desenvolupament i implantació. Sessió realitzada el 30 d’abril. Sol·licita els continguts aquí.

La mirada global sota la qual pivoten aquestes sessions és el paper crucial que l’educació pel desenvolupament sostenible (EDS) té i tindrà a l’hora de construir un model de societat més justa, cívica, oberta i compromesa amb la resta de la ciutadania i amb el medi ambient.

En aquest context, tant l’EDS com també l’educació científica i ambiental seran fonamentals per a la capacitació de la ciutadania, per apoderar-la i donar-li eines per ser crítica davant les informacions (o fins i tot infoxicacions) que vivim sobre la pandèmia i entorn d’altres temes científics que estan a l’ordre del dia. Un nou context que genera tants reptes com oportunitats per a totes les persones que ens dediquem a l’educació i a la comunicació i sensibilització ambientals.

Per a tenir més informació del cicle consulteu aquí.