El passat mes de juny, del 6 al 8, va tenir lloc a Dinamarca el congrés europeu de museus i centres de ciència (ECSITE 19) sota el lema “Empenyent els límits”. Enguany ha estat una data assenyalada, ja que l’ECSITE ha celebrat els 30 anys i a Lavola no ens hem perdut aquesta cita tan inspiradora.

Al llarg de tres dies, l’Experimentarium de Copenhaguen ens ha obert les portes en exclusiva a més de 1.190 professionals de 59 països per a compartir experiències, descobrir propostes innovadores, comentar realitats que ens trobem tots nosaltres en el nostre dia a dia i discutir com ens imaginem els museus i centres de ciència en un futur.

Hem gaudit de dues interessantíssimes sessions plenàries:

A la keynote Mathematics as Material Play, la matemàtica, artista i escriptora Margaret Wertheim ens ha descobert com treballar la geometria hiperbòlica amb el ganxet i la manera com unir la ciència i l’art amb el seu projecte “Escull de corall de ganxet” (Crochet Coral Reef) que ha exhibit arreu del món; el darrer cop a la biennal de Venècia. Es tracta d’un projecte singular i molt inspirador per dos trets clau: en primer lloc mescla a la perfecció l’art i la matemàtica, i aquest fet és difícil de trobar i, en segon lloc, inclou el gènere femení que tant costa d’incorporar.

 

A la keynote The blob: a genius without a brain Audrey Dussutour, investigadora del Centre d’Investigació sobre Cognició Animal de la Universitat de Toulouse, França, hem conegut el seu estudi de ciència fonamental on extrapola els mecanismes de comportament d’un organisme unicel·lular, “la baba” (the blob), per entendre com aprèn i comparteix coneixements sense cervell.

Aquesta ponència va ser realment inspiradora, ja que ens va mostrar com una temàtica complexa i poc atractiva, la científica i divulgadora l’ha convertit en un tema mediàtic que t’ajuda a entendre la ciència fonamental i la seva importància en l’evolució del coneixement científic; de ben segur que aplicarem algunes de les seves tàctiques per a les nostres dinamitzacions.

 

A més d’aquestes presentacions al congrés s’han realitzat més de 110 tallers i sessions englobades en 10 temes d’interès que són: la ciència i la societat, l’estratègia i la visió dels museus, les exposicions, l’aprenentatge, la investigació i avaluació, l’equitat i la inclusió, les col·leccions, els educadors i el servei al visitant, el màrqueting i la comunicació i el negoci i la recaptació de fons.

D’entre totes elles hem pogut assistir a una dotzena de sessions i n’hem extret un munt de propostes i coneixements sobre les tendències als museus i centres de ciència. A trets generals destaquem:

  • En l’àmbit europeu la gran majoria els museus incorporen Labs, estudis o espais d’experimentació ciutadana. El públic destinatari pot ser el familiar però també adults (sense infants), o públic intergeneracional i pluridisciplinari. Sovint s’hi desenvolupen projectes científics, d’investigació i/o prototipatge i de creació col·laborativa de temes científics que, algunes vegades, fins i tot decideix la mateixa ciutadania.
  • Del món Tinkering hem pogut veure que cada cop hi ha més centres i museus que apliquen aquesta metodologia. Igual que el 2017 vàrem comprovar que el Tinkering es feia més computacional ara veiem que hi ha tot un conjunt d’iniciatives que segueixen aquesta via de digitalització però es mantenen iniciatives no digitals. Es fa una crida a què aquesta digitalització vetlli per la inclusió del gener femení.
  • Es parla dels futurs centres de ciència com a espais on cal fomentar la ciència com a mètode que tothom pugui utilitzar. Cal acceptar que la tecnologia ha vingut per a quedar-se i cal incorporar-la, des dels centres s’ha de rebatre la pseudociència i les fake news, els museus i centres han de ser els fars de ciència per a les comunitats, treballant per la igualtat d’oportunitats.
  • De la mateixa manera que en altres edicions els Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS) havien passat quasi desapercebuts, en aquesta edició es va realitzar un taller per a compartir experiències de com s’han implementat els ODS en museus i centres de ciència i també s’han fet algunes sessions específiques sobre el canvi climàtic; en resum, la sostenibilitat cada cop és més present de manera explícita als museus i centres de ciència.

Finalment, també cal destacar alguns projectes que han rebut els premis Mariano Gago, un reconeixement a persones o organitzacions que demostren innovació, creativitat i que generen impacte a través del seu treball. Els guardonats han estat les següents iniciatives:

  • Premi “Far de l’any” per a Barbara Streicher, responsable de la xarxa de centres de ciència d’Àustria (Science Center Netzwerk), per la tasca que desenvolupa de nexe entre les institucions austríaques i europees.
  • Premi “d’èxit en sostenibilitat” per a l’organització SciCO d’Atenes pel projecte STEMpowering Youth. Destinat a estudiants de 12 a 16 anys de zones remotes de Grècia, el projecte vol connectar amb les comunitats locals, cultivar el pensament creatiu i inspirar-los a resoldre problemes de les seves comunitats mitjançant la tecnologia i la ciència.
  • Menció especial per a UNIVERSCIENCE de París, pel projecte “Data science vs. fake news”. Un projecte en el qual han desenvolupat una vintena de vídeos de dos munits de durada on desmenteixen les notícies de pseudoderivats científiques.

 

A Lavola, l’equip de consultoria educativa creem noves activitats i elaborem propostes educatives que permeten indagar més profundament en els conceptes STEAM. Gestionem serveis educatius en museus i centres de ciència i equipaments ambientals amb equips educatius que diàriament dinamitzen activitats i amb els qui compartirem totes aquestes experiències per tal que es puguin inspirar a l’hora de conceptualitzar activitats, dissenyar-les o dinamitzar-les.

Realment han estat tres dies intensos amb experiències compartides on tots plegats hem “empès els límits” amb propostes innovadores per aplicar als projectes al llarg de tot aquest any, fins al nou emplaçament, l’11 al 13 de juny de 2020, a Ljubliana, Eslovènia.

Gràcies ECSITE i fins a l’any vinent!

Arantxa Arnaiz
Gestió de serveis educatius de Museus i Centres de ciència, i Centres d’educació ambiental de Lavola