Reunim a Josep Melero, cap de Secció de Divulgació i Comunicació de la Gerència de Serveis d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, i a Pere Pous, President de Lavola, al Parc Natural del Montseny per gaudir i conversar sobre allò que ens apassiona; el medi ambient i l’educació ambiental, amb motiu del 36è aniversari del programa “Coneguem els nostres parcs”.

Mira tota la conversa aquí.

L’indret escollit per la trobada no és en va, les arrels de l’educació ambiental a Catalunya es troben al Parc Natural del Montseny on, fa quaranta anys, es va fundar la primera escola de natura de l’Estat espanyol. I, quatre anys després d’aquesta fita, es va crear el programa “Coneguem els nostres parcs” de la Diputació de Barcelona; el programa degà de l’educació ambiental a Catalunya. Es tracta d’un projecte que trenta-sis anys després del seu tret de sortida i, malgrat trobar-nos en un context diferent, segueix tenint uns objectius plenament vigents:

Quan va néixer el programa tot just s’acabava de sortir del franquisme, era una època en què tot s’estava construint, i molt pocs escolars s’atansaven a la natura, argumenta Melero. Es volia portar al territori, als espais naturals protegits, a uns nois i noies que segurament mai no havien sortit del seu àmbit urbà. El “Coneguem els nostres parcs” suposava, igual que ho fa avui en dia, una oportunitat perquè els escolars de l’Àrea Metropolitana de Barcelona puguin conèixer de prop com és un espai natural protegit i quins són els seus valors intrínsecs.

El programa significa per a molts escolars el contacte directe amb la gestió i la preservació d’un espai natural protegit.

 

Incideix Melero en què precisament el valor primordial del programa és el d’apropar els nens i nenes de les nostres escoles a conèixer quin és el valor natural i patrimonial d’aquests espais protegits. I assenyala, amb la mirada fixada sobre l’horitzó del Montseny, que tot el que pot passar en un parc natural pot explicar-se a través del programa sent la lectura del paisatge una de les tasques primordials del programa “Coneguem els nostres parcs”.

Pere Pous se suma a subratllar la vigència del programa i el vincula amb el fet que l’educació ambiental està i ha estat sempre molt lligada a la natura, tractant-se d’una educació feta sobre el medi, en contacte amb el medi, que tingui compromís i que estigui a favor del medi. Uns valors que Pous considera que perduren.

L’equip de la Diputació de Barcelona i de Lavola, reunits al Parc Natural del Montseny

 

Certament són uns valors necessaris enfront del canvi de model educatiu que  proposa l’Estat espanyol, en el qual el paper de l’educació ambiental queda relegat a favor d’assignatures de caràcter tecnològic com són les TIC, la robòtica i la programació amb Scratch. En aquest context, els programes d’educació ambiental que s’han mantingut ferms en la seva vocació d’acostar els infants als entorns naturals, oferint visites guiades amb experts del territori, esdevenen imprescindibles. L’oferta tradicional de fer una excursió a la natura és clarament necessària per reforçar la mancança d’aquests coneixements a les aules, i el “Coneguem els nostres parcs” amb més de 8.000 participants anuals, n’és un clar exemple.

Més enllà, Pous remarca un altre aspecte que ha canviat des que es va iniciar aquest programa i té a veure amb la conscienciació sobre la preservació dels entorns naturals. Antigament l’educació ambiental no era una qüestió tan generalitzada com ara, que s’accepta com a necessària i que està en sintonia amb el que es vol comunicar.  

En aquest sentit es posa sobre la taula el paper que han de jugar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), en relació als quals Melero apunta que totes les administracions públiques han d’encaminar les seves tasques cap als ODS i remarca el dissetè objectiu dels ODS, les aliances, com un element imprescindible per poder tirar endavant un programa com el “Coneguem els nostres parcs”.

 

Precisament Lavola som aliats de la tasca educativa que es promou amb el programa en relació a l’educació pel desenvolupament sostenible, ja que, des del seu inici col·laborem amb la gestió i la dinamització de les visites que es realitzen en els espais naturals protegits de la Diputació. Hem pogut viure de primera mà com el programa ha crescut, ha evolucionat i s’ha consolidat en l’oferta educativa del país. Esdevenint un programa que manté la seva essència, apostant per una oferta que combina les explicacions a l’aula, conduïdes per una persona professional de l’educació ambiental o bé per l’equip de mestres, amb una visita als espais naturals protegits, alhora que ha sabut actualitzar-se i donar resposta a les necessitats educatives actuals canviant la metodologia, els materials i els recursos que s’utilitzen, i posant-se al servei de la inclusió.

Tant Melero com Pous valoren molt positivament l’enriquiment que suposa la sinergia entre l’administració pública i l’empresa privada, permetent aportar elements diferencials que surten de l’esfera de l’administració pública i fent que els projectes avancin i s’enriqueixen gràcies als equips de persones que els lideren. Com apunta Josep Melero, en última instància l’educació ambiental és les persones implicades en els projectes.