Hem gaudit del Dia Mundial de les Dones i les Nenes en la Ciència participant en la iniciativa ‘100tífiques’, que reuneix tres pilars fonamentals de la nostra missió educativa: les vocacions científiques per a una transformació cultural i sostenible, els centres d’ensenyament com a agents primordials de l’educació, i els joves com a protagonistes de l’aprenentatge i promotors d’un món més sostenible.
La iniciativa ‘100tífiques’ ha estat impulsada per la Fundació de Recerca i Innovació de Catalunya en el marc de la Biennal ‘Ciutat i Ciència’. Un dels actes ha tingut lloc a l’Institut Pau Claris de Barcelona on Maria Teresa Pay, científica del Barcelona Supercomputing Center (BSC), ha fet a una xerrada a l’alumnat de primer d’ESO per compartir la seva experiència i coneixements com a científica.
La missió principal d’una persona científica és crear preguntes per intentar solucionar els problemes de la societat; així és com Maria Teresa Pay ha definit la seva vocació com a científica. I les preguntes que ella va formular-se com a estudiant de química estaven relacionades amb la qualitat de l’aire; volia saber què és el que respirem i com podem millorar-ho.
La Maria Teresa treballa amb el Supercomputador Marenostrum del BSC, el més potent de l’Estat espanyol. Què és un Supercomputador i per a què s’utilitza?, es preguntaven els joves. Es tracta d’una infraestructura que es dedica a generar coneixement que pot aplicar-se a totes les disciplines científiques, a l’enginyeria i a la indústria. Els explica Maria Teresa que el Maresnostrum permet calcular alhora però de forma distribuïda, diferents dades relatives a informacions de diferents àrees d’investigació.
La recerca del BSC es divideix en quatre grans àrees: les ciències de la computació, l’enginyeria, les ciències de la terra i les ciències de la vida. En aquesta última és on treballa la Maria Teresa i on investiga sobre la qualitat de l’aire. La científica pregunta a l’alumnat si saben què és la contaminació atmosfèrica i si, conscients de la problemàtica, s’han imaginat mai com serà el clima en el futur i com ens afectarà. També els convida a reflexionar quins són els principals causants de la contaminació i els pregunta què passaria si s’eliminessin els cotxes de les ciutats.
Precisament, la recerca que desenvolupa vol donar resposta aquestes preguntes permetent, entre altres fites, pronosticar la contaminació atmosfèrica que hi haurà a determinats indrets del planeta. De tal manera que, explica la Maria Teresa, igual que les persones condicionem les nostres activitats i plans al temps que farà, podem adaptar-nos a la contaminació atmosfèrica que hi haurà.
Des del BSM s’ha desenvolupat l’aplicatiu CALIOPE que informa del pronòstic de la qualitat de l’aire a Espanya i a Europa. Amb aquesta eina, argumenta Pay, la ciutadania pot escollir si vol anar a llocs amb més o menys contaminació a fer activitats. També, quant a governança municipal i estatal, els pronòstics de contaminació faciliten indicadors per tal que les persones governants puguin prendre mesures i justificar actuacions com ara reduir les emissions de contaminats a l’atmosfera restringint la circulació de vehicles a les ciutats.
La Maria Teresa insisteix en la importància de la recerca científica per poder identificar d’on provenen les partícules contaminants que circulen en l’aire i conèixer la influència que tenen els fenòmens meteorològics o l’orografia del territori en la contaminació. I recalca la importància de comunicar i divulgar el coneixement científic perquè les persones puguin aprendre’l i apoderar-se en la presa de decisions.
Abans d’acabar la seva exposició, la Maria Teresa es reafirma amb la seva vocació científica argumentant que l’aire net és un dret i que les persones científiques tenim la responsabilitat de donar a conèixer el problema i ajudar a solucionar-lo.
De ben segur que la xerrada no només ha ajudat a despertar l’interès per la ciència entre noies i nois, sinó que ha contribuït a la conscienciació sobre sostenibilitat ambiental entre l’alumnat; una missió que compartim. Des de Lavola contribuïm a informar, sensibilitzar i educar a les persones per tal que puguin prendre decisions i actuar de manera sostenible. A través de les nostres solucions per l’educació per la sostenibilitat i dels programes i equipaments amb els quals col·laborem, volem impulsar el canvi cultural necessari per a un món més sostenible a través de l’educació científica, tecnològica i social.