La Barceloneta, les Corts, Ciutat Meridiana i des del 15 de maig el Parc Tecnològic de Nou Barris. Entra en funcionament un nou Ateneu de Fabricació Digital i ofereix jornades de portes obertes el diumenge 19 de maig. La Xarxa d’Ateneus de Fabricació Digital de Barcelona s’amplia per garantir que la revolució de la indústria 4.0 arribi a tothom.

Aquests equipaments tenen com a objectiu ser espais de formació en tecnologies de fabricació digital (impressió 3D, tall làser, programació, etc.) i d’innovació en la solució dels reptes de la ciutadania pel segle XXI. Enfocats a tota classe de públic, aquests espais de fabricació estan generant un gran impacte en la transformació del seu entorn proper i de les persones i entitats que en fan ús.

La Xarxa d’Ateneus de Fabricació Digital de Barcelona consta actualment de quatre Ateneus distribuïts en tres districtes de la ciutat (Ciutat Vella, les Corts i dos Ateneus a Nou Barris) i està pendent d’obertura un cinquè, a Gràcia. Aquest projecte, liderat per l’Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa, té com a objectiu democratitzar les noves tecnologies de fabricació digital com la impressió 3D o el tall làser, entre d’altres, i apoderar a la ciutadania en capacitats i eines digitals transformadores del seu entorn proper per afrontar els reptes socials i tecnològics que presenta el segle XXI.

Lavola, amb l’experiència pedagògica en la divulgació de la ciència, la tecnologia i la sostenibilitat, gestiona, des d’inicis del 2019, l’Ateneu de Fabricació Digital del Parc Tecnològic de Barcelona Activa, al districte de Nou Barris.

Les tasques que desenvolupa l’equip de Lavola estan centrades en el disseny de les activitats i accions del centre, la gestió i manteniment de la maquinària, l’execució de les activitats o les propostes d’innovació i divulgació de l’espai, entre d’altres.

Cada Ateneu de Fabricació de la Xarxa s’adapta al seu entorn social especialitzant-se en temàtiques concretes. L’Ateneu de la Fàbrica del Sol (Barceloneta) està especialitzat en sostenibilitat, l’Ateneu de Ciutat Meridiana està especialitzat en ocupació, el de les Corts en inclusió social i el nou Ateneu de Gràcia en creativitat. En el cas de l’Ateneu del Parc Tecnològic, a l’estar integrat dins l’equipament de Barcelona Activa destinat a la promoció empresarial, la seva especialització és en emprenedoria.

Cada un dels Ateneus, segons la seva especialització i la realitat de l’equipament on es troba, té un model de gestió particular. En aquest cas, l’espai de més de 1.000 m2 destinat a l’Ateneu, està compartit per dos serveis complementaris.

Per una banda està el Servei de Suport al Prototipatge Empresarial, el qual disposa de certes màquines de fabricació digital i està enfocat en acompanyar les empreses del parc i els emprenedors en el desenvolupament de prototips per la promoció empresarial. I, per l’altra, l’Ateneu de Fabricació Digital, un servei gestionat per Lavola que acull la resta d’agents de la ciutadania. Aquest espai també disposa de diferents màquines i eines de fabricació digital i la seva activitat està articulada en tres programes específics:

  • El programa pedagògic: enfocat a desenvolupar activitats de formació i projectes d’innovació amb tots els agents de la comunitat educativa.
  • El programa de famílies: centrat en donar a conèixer les eines de fabricació digital a la ciutadania i a mostrar les possibilitats que pot oferir en la transformació de l’entorn de les persones.
  • El programa d’innovació social: acull tots aquells projectes que volen, a través de la fabricació digital, transformar per millorar el barri o la vida de les persones. En aquest programa hi participen entitats, associacions i persones individuals amb inquietuds per aquest món tecnològic (fabricaires).

El dijous 16 de maig s’ha organitzat una jornada de presentació del projecte als docents del districte i, el diumenge 19 de maig tindrà lloc una jornada de portes obertes perquè diferents col·lectius coneguin l’espai i la seva aposta per un futur amb més formació en tecnologia i ús públics d’aquestes iniciatives.

La dificultat que ha de superar la ciutadania per accedir a aquestes tecnologies moltes vegades és massa gran. La falta de formació, la por del “això és massa difícil per a mi” o la desconeixença, son barreres que porten a moltes persones a veure la fabricació digital com una cosa distant i inaccessible.

L’equip de Lavola ha entrat amb ganes en aquest nou món aportant la seva experiència educativa i amb l’objectiu de col·laborar en la democratització d’aquestes eines de transformació social. Per fer-ho, ha aplicat a l’Ateneu del Parc Tecnològic metodologies educatives especialitzades per a cada tipus de públic. El constructivisme, l’aprenentatge significatiu o la cocreació són conceptes que, combinats amb metodologies innovadores com el Tinkering, estan aportant a aquest Ateneu un gran valor afegit en la tasca d’apoderar a la ciutadania en capacitats tecnològiques donar resposta als reptes actuals.