La setmana del 20 al 27 de setembre de 2019 ve dominada per les mobilitzacions a favor de la lluita contra el canvi climàtic. El nostre compromís per l’educació ambiental fa que estiguem decididament compromesos a fer front a aquesta emergència i així ho treballem en els nostres projectes; el ‘Fem pinya contra el canvi climàtic’ n’és un clar exemple.

El projecte es tracta d’un programa de formació  per a agents de l’àmbit sociocultural en el qual es faciliten eines, recursos i consells per poder involucrar a la ciutadania en la lluita contra el canvi climàtic, amb l’objectiu final d’integrar la variable climàtica a les propostes educatives de Barcelona. El resultat és una guia pràctica i una formació específica perquè els equipaments socioculturals -per la quantitat i diversitat de persones que els freqüenten-, puguin tenir un rol actiu per revertir aquesta situació. La guia aporta bones pràctiques adreçades a quatre tipus de públics que es troben en els equipaments: les persones programadores, les persones talleristes, les entitats i les persones usuàries dels centres, amb l’objectiu que traslladin els bons hàbits a la seva pràctica formativa i al seu dia a dia.

La guia ‘Fem pinya contra el canvi climàtic’ neix en el marc del procés participatiu organitzat per l’Ajuntament de Barcelona amb els signants del Compromís ciutadà per a la Sostenibilitat l’estiu del 2016, i s’emmarca en el Compromís Barcelona pel Clima (CBC). L’Ajuntament i la ciutadania es van comprometre a sumar les iniciatives necessàries per assolir els objectius del CBC; des de l’Ajuntament es van aportar 5 mesures estratègiques i 7 projectes prioritaris, mentre que la xarxa de ciutadania va definir 9 projectes que s’havien de desplegar en dos anys; la guia n’és un d’ells.

Lavola ha col·laborat en el projecte elaborant els continguts i el disseny de la guia, i dinamitzant sessions de capacitació. Participant en projectes com aquest es té l’oportunitat de promoure una transformació cultural cap a la sostenibilitat, conjuntament amb la ciutadania i els agents estretament vinculats amb els barris.

En l’etapa inicial el projecte va ser coordinat per un equip motor format per persones vinculades a la xarxa de Barcelona+Sostenible, i portat a terme per les organitzacions Twentic i Lavola. Lavola es va centrar en l’elaboració dels continguts divulgatius i en el disseny de la imatge, creant una eina interactiva, senzilla i gràfica per què els i les agents de l’àmbit sociocultural de casals, centres cívics, etc. poguessin aprendre de manera amena i entenedora criteris i consells de sostenibilitat, i aplicar-los a l’hora de gestionar tallers als equipaments socioculturals. Per tal de potenciar l’ús i la utilitat de la guia, durant aquesta etapa Lavola va dur a terme un seguit de capacitacions dinamitzades per una persona experta en canvi climàtic i dirigides als agents de l’àmbit sociocultural, en 8 equipaments de Barcelona i de l’àrea metropolitana.

En la segona etapa del projecte, iniciada el gener de 2019,  Lavola ha fet la diagnosi i valoració de la guia i de les sessions de capacitació realitzades, tot incorporant millores en ambdós casos. Per fer-ho, s’ha inclòs en el grup d’execució del projecte a Trànsit (organització gestora d’equipaments culturals) per tal de tenir un enllaç més directe amb els equipaments i involucrant als diferents públics objectius de forma més activa. Aviat es publicarà una nova versió de la guia i s’iniciaran novament les capacitacions, amb l’afegit que els equipaments i les persones que ja han rebut la formació en l’etapa inicial es converteixen en formadores amb els altres equipaments culturals.

Aquest projecte ha tingut una molt bona acollida i l’àrea d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona pretén que sigui un referent per tal d’impulsar l’acció ciutadana per fer front al canvi climàtic (un dels 4 aspectes en el que treballa el Pla Clima). Per aquest motiu, el dilluns 30 de setembre, s’ha convidat a Lavola, Trànsit i Twentic a presentar la guia i el projecte en general a les aules ambientals i referents territorials en sostenibilitat de Barcelona en una jornada organitzada per l’Ajuntament en el marc dels projectes que es desenvoluparan en els pròxims mesos per fer front al canvi climàtic. El Pla Clima de la ciutat ha concretat les línies estratègiques i les accions que cal dur a terme del 2018 al 2030, amb  l’horitzó de ser una ciutat totalment neutra en carboni el 2050.