Des del 5 de maig està en curs la segona edició de l’Ultra Clean Marathon, un gran repte esportiu i ambiental que té per objectiu recollir el màxim de residus abandonats al medi. L’acció, que acabarà el dissabte 11 de maig a Barcelona, vol conscienciar sobre la responsabilitat i la cura dels entorns naturals.
Durant les 7 etapes de la marató els esportistes Albert Bosch i Nicole Ribera, que per segon any consecutiu actuen com a ambaixadors del repte, recorreran 700 quilòmetres per zones d’alt valor paisatgístic i natural de Catalunya. Un total de 7 etapes consecutives en les quals combinaran tres disciplines diferents: córrer, bicicleta i caiac.
Amb aquest esdeveniment es vol fomentar la conscienciació i la mobilització ciutadana, reduir residus en espais naturals i promoure mesures de conservació de la natura, al mateix temps que es busca el compromís amb la sostenibilitat de les persones que practiquen esport a la natura, tant a títol individual com en les competicions que s’hi organitzen.
L’esdeveniment també és un reconeixement a la tasca de les entitats ambientals que treballen al país. Per això, s’han programat més d’una trentena d’accions de recollida de residus i es preveu la implicació d’una cinquantena d’entitats, empreses, col·lectius, etc. Tothom qui ho desitgi pot participar-hi, ja sigui en una de les nombroses accions de neteja que hi ha previstes al llarg del recorregut o fent un tram de l’Ultra Clean Marathon al costat dels ambaixadors corrent, en bicicleta o en caiac.
Precisament per l’etapa final de la marató, que serà el dissabte 11 de maig a Barcelona, s’han programat diverses activitats, tallers i xerrades per rebre els participants a la cursa.
Entre elles, El Centre de la Platja proposa el ‘Laboratori de la platja’, un seguit de tallers per conèixer el món de les meduses, observar els microplàstics presents a l’aigua del mar i els problemes que causen, i descobrir diversos impactes del canvi climàtic en el medi marí.
L’Ultra Clean Marathon està organitzada per la Xarxa per a la Conservació de la Natura, l’Agència de Residus de Catalunya i el Departament de Territori i Sostenibilitat i serveix de nexe d’unió entre la campanya Let’s Clean Up Europe i la Setmana de la Natura. Des d’El Centre de la platja s’ha dut a terme la coordinació de la xarxa d’entitats que realitzen les accions de sensibilització i recollida de deixalles al litoral, una tasca que fa l’equipament de manera habitual al llarg de l’any per l’augment d’aquest tipus d’activitats en el litoral de Barcelona.
El balanç de l’edició del 2018 demostra l’impacte positiu d’aquest esdeveniment: hi van participar més de 2.000 persones i es van recollir 1.973,5 kg de residus.