A inicis de novembre la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) va posar en marxa el projecte educatiu Caçadors de Mites, en el qual es repta a l’alumnat a desentranyar mites i creences quotidianes realitzant una investigació científica. Des Anthesis Lavola som adjudicataris de la coordinació i execució de el projecte.
És possible menjar-se un aliment que hagi estat a terra menys de cinc segons per què no ha entrat en contacte amb microorganismes? Quina atribució científica tenen les prediccions astrològiques? És real que les vitamines dels sucs desapareixen si no les consumim ràpid?
Aquests són alguns dels interrogants que el projecte Cazadores de Mitos proposa perquè l’alumnat de 2n i 3r d’ESO investigui sobre la seva veracitat. Els interrogants parteixen de mites o creences quotidianes i es plantegen en forma de reptes perquè l’alumnat participi de forma activa en la seva corroboració. Els reptes, de diferents temàtiques, s’han adequat a el currículum escolar d’Educació Secundària i permeten treballar la competència científica i tecnològica de l’alumnat.
Els docents que vulguin inscriure’s al projecte hauran de formar equips d’entre tres i quatre alumnes, triar un dels reptes proposats o bé proposar un altre, i resoldre’l al llarg del curs aplicant dues eines clau: el pensament crític i el mètode científic. Mitjançant aquesta proposta educativa, FECYT busca generar coneixement científic, fomentar el pensament crític dels participants i popularitzar el mètode científic.
Aportem la nostra experiència educativa capacitant a la joventut en matèria científica i fomentat el seu pensament crític.
Per protar a terme la investigació, els participants compten amb l’assessorament dels entrenadors, un paper que exerceix l’equip d’educació de Anthesis Lavola. Des de la nostra experiència en acompanyament pedagògic a centres educatius i la nostra trajectòria en la divulgació de coneixements de temàtica científica, prestem suport al professorat per desenvolupar els reptes. És una tasca personalitzada i adaptada a les necessitats específiques de cada docent, alumnat i repte triat. En paral·lel també s’han elaborat guies docents de cada repte per donar suport a la posada en marxa i el desenvolupament de la investigació. A més, des Anthesis Lavola també es realitza la gestió de les inscripcions i s’elaboren continguts per a la difusió de el projecte a les xarxes socials.
El llançament de el projecte està tenint una molt bona acollida per part dels centres educatius i, des de l’obertura de les inscripcions ja són més de 200 docents que, juntament amb els seus estudiants, s’han convertit en caçadors de mites. A aquesta modalitat de participació mitjançant els reptes se li sumarà, el proper curs 2021-22, la possibilitat de realitzar dos tallers presencials, un d’ells dissenyat per investigadors de Laboratori de Psicologia Experimental de la Universitat de Deusto i l’altre per part de l’equip de Anthesis Lavola. Podran sol·licitar la realització dels tallers dels centres educatius de diferents ciutats del territori espanyol.
Per a l’equip, ser part de ‘Cazadores de Mitos’ representa una gran oportunitat, tant pel que suposa la col·laboració amb FECTY, un nou client i referent per a Anthesis Lavola, com per a la satisfacció d’aportar la nostra experiència educativa capacitant a la joventut en matèria científica i fomentat el seu pensament crític.