La Campanya informativa de l’Emergència Climàtica i la salut de les persones en relació a la neteja i gestió correcta dels residus que es porta a terme des de l’Ajuntament de Barcelona, s’ha sumat a les accions de la Setmana Europea de Prevenció de Residus 2020. Per l’ocasió s’ha produït un vídeo per les xarxes socials i s’ha programat un webinar; expliquem el resultat de les accions.

Entre el 21 i el 29 de novembre es va celebrar la Setmana Europea de Prevenció de Residus, una cita anual a la qual l’Ajuntament de Barcelona va sumar-se amb un seguit d’activitats per evidenciar d’una manera pedagògica l’impacte dels residus que es generen habitualment en les llars. Entre les diferents propostes, i en el marc de la ‘Campanya informativa de l’Emergència Climàtica i la salut de les persones en relació a la neteja i gestió correcta dels residus’ que es porta a terme al llarg del tot l’any 2020, l’equip d’Anthesis Lavola que coordina el projecte ha conceptualitzat, dissenyat i portat a terme dues accions notòries de sensibilització en col·laboració amb l’Ajuntament.

Es tracta d’accions que tenen un missatge comú; avançar cap el residu zero a la ciutat de Barcelona, i s’han ideat perquè tinguin una correlació entre elles. Les propostes estan adaptades a la realitat sanitària actual i estan concebudes per poder-se difondre i viralitzar a traves de canals digitals.

  • L’autòpsia de residus

Què llencen els barcelonins i barcelonines al contenidor de rebuig? Per esbrinar-ho, s’ha proposat a tres persones conegudes pel públic i alhora compromeses amb la sostenibilitat que realitzessin una autòpsia de residus obrint tres bosses de brossa del contenidor rebuig. Es tracta d’una acció dirigia a tota la ciutadania que té per objectiu difondre el concepte residu zero entre el gran públic fent èmfasi en la prevenció i en la separació de redius, i fer una crida a la corresponsabilitat ciutadana.

Els protagonistes han sigut la cuinera Ada Parellada, el meteoròleg Francesc Mauri i la instagramer i activista ambiental Carlota Bruna. Per realitzar l’acció han seguit la metodologia de @Rezerocat i a més de separar els residus per les quatre categories establertes (Evitables, Compostables, Reciclables i Rebuig) també els han diferenciat segons el tipus de residu: rebuig, matèria orgànica, paper i cartró, envasos lleugers i vidre. Aquesta caracterització dels residus mostra, per una banda, com moltes d’aquestes deixalles podrien ser reaprofitades per a una nova vida permet i, per altra banda, permet estimar les emissions de gasos d’efecte hivernacle que es podrien evitar separant correctament els residus.

Fruit de l’acció s’han produït cinc peces audiovisuals que s’han llençat a les xarxes socials per tal de tenir major repercussió i impacte viral. Els resultats de l’autòpsia es pot veure en aquest vídeo i aquí pots veure l’experiment amb els tres protagonistes.

  • Taula rodona virtual “Barcelona, Residu Zero: actuem contra l’emergència climàtica a través de la prevenció, el reciclatge i l’economia circular”

El dijous 26 de novembre va tenir lloc un webinar en el qual es va parlar sobre l’impacte dels residus que generem a la ciutat, i es van compartir els avenços i els reptes de l’Estratègia Residu Zero com a eina indispensable per contribuir a l’ús eficient dels recursos i a la reducció de les emissions. El punt de partida de les intervencions serà una selecció de residus que s’han trobat en l’autòpsia.

Per la sessió es va comptar amb la intervenció d’Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica per parlar de l’Estratègia Residu Zero de Barcelona i dels nous models de recollida de residus en el context de la Declaració d’emergència climàtica. En la taula rodona, moderada pel periodista i activista climàtic Bruno Sokolowicz, hi van participar Rosa García, directora general de la Fundació Rezero, Núria Nubiola, fundadora de l’empresa de moda circular Back to Eco – Infinit Denim; i Laura Talens, investigadora de l’ICTA-UAB especialitzada en gestió de recursos per a una economia circular. Algunes de les principals reflexions de la sessió van ser: la necessitat d’explorar i implantar nous models de recollida més individualitzats deixant enrere la idea de disposar dels contenidors sempre a l’abast, la dificultat de reciclatge que actualment suposen els residus tecnològics i el gran volum que se’n genera i la importància de fomentar un consum conscient entre les persones consumidores per passar a comprar serveis enlloc de productes. Finalment es va donar a conèixer l’experiència d’una empresa que treballa amb l’economia circular i que contribueix a reduir la petjada dels residus tèxtils, estalviant materials i reduint les emissions de CO2.

A més d’aquestes dues accions, durant la Setmana Europea de Prevenció de Residus, un equip d’informadors d’Anthesis Lavola ha acompanyat la campanyaAquí comença el mar’. L’acció vol conscienciar sobre la gran quantitat de residus que arriben al mar a través del embornals dels barris de Barcelona i que provoquen efectes nocius al medi marí. L’equip de persones informadores es situen al costat dels embornals per sensibilitzar a la ciutadania sobre aquesta problemàtica, la qual ve reforçada per plaques informatives que s’han col·locat a un centenar d’embornals amb el missatge:  “Aquí comença el mar. No hi llencis res”.