En el marc del projecte de l’Ajuntament de Barcelona ‘Refugis climàtics a les escoles’, s’han dissenyat i produït maletes pedagògiques per posar a disposició de les 21 escoles vincualdes al projecte que s’han transformat per esdevenir refugis climàtics i de la resta de centres educatius. Aquest recurs educatiu es presenta el 21 d’octubre.
El projecte “Adaptar les escoles al canvi climàtic a través del verd, el blau i el gris” liderat per l’Ajuntament de Barcelona per transformar onze centres educatius de la ciutat de Barcelona en refugis climàtics, inclou – més enllà de les intervencions arquitectòniques – un acompanyament pedagògic i participatiu per tal que aprofitin la transformació que està tenint lloc en una oportunitat educativa per sensibilitzar i aprendre sobre l’emergència climàtica.
Amb motiu d’aquest propòsit, els 11 centres educatius que s’han transformat en refugis climàtics, així com els 10 centres control que han participat en el projecte, rebran una maleta pedagògica per l’ensenyament i l’aprenentatge de continguts sobre l’emergència climàtica. La maleta inclou materials i recursos didàctics, en format físic i digital, sobre com afrontar el canvi climàtic. Van acompanyats d’un manual d’ús amb propostes lúdiques i dinàmiques per treballar de manera autònoma a l’aula. A més, s’han creat tres unitats extra de la maleta, per tal de posar-les a disposició de tots els centres educatius, a través del préstec de material que s’ofereix des del Servei de Documentació d’Educació Ambiental de l’Ajuntament de Barcelona (SDEA).
La maleta es dirigeix a l’alumnat d’entre 3 i 12 anys (el segon cicle de l’educació infantil i tots els cicles de l’educació primària) i les activitats i recursos han estat dissenyats i pensats acord amb les competències que es treballen per àmbits en aquestes etapes educatives. Les activitats s’organitzen segons edats i s’agrupen en tres aparats temàtics: “parlem del canvi climàtic”, “la crisi climàtica ja ens afecta” i “reaccionem a l’emergència”. Totes elles plantegen una seqüència d’aprenentatge a partir d’informació, d’investigació i de reflexió a través dels materials que conté la maleta.
L’equip d’Anthesis Lavola que porta a terme l’acompanyament pedagògic als centres, ha treballat en la conceptualització i disseny de les activitats proposades, i en la producció de les 24 maletes així com en la redacció i disseny del manual d’ús per facilitar-ne l’aprofitament.
A més de les maletes pedagògiques, en el marc del projecte, l’equip ha portat a terme activitats i sessions de formació pel professorat dels centres participants, i ha elaborat materials didàctics com la guia “El repte de l’emergència climàtica. Guia informativa i proposta d’activitats educatives”, la qual és un recurs complementari a l’ús de la maleta.
La presentació i entrega de les maletes es farà el 21 d’octubre en un acte presencial a l’Espai Jove La Fontana de Barcelona, amb la participació de l’equip tècnic del projecte i les 21 escoles implicades. A més, s’explicaran quatre activitats que s’incorporen a l’oferta del programa d’educació ambiental ‘Com funciona Barcelona?’ i els tallers de mesura de CO2 organitzats per l’ICTA de l’UAB. També es presentarà el projecte ‘Transformem els patis’ de l’Ajuntament de Barcelona, que és l’hereu del projecte actual. Per finalitzar l’acte, es farà un concurs de preguntes sobre Barcelona i el canvi climàtic premiat amb un hotel d’insectes, una menjadora d’ocells i pòsters de fauna de la ciutat.