Durant els mesos d’abril i maig han tingut lloc els actes  de celebració del 40è aniversari del Servei de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona. S’han portar a terme dos seminaris sobre projectes punters en acció climàtica i una jornada de cloenda en format de taula rodona. Des d’Anthesis Lavola hem participat fent les tasques de secretaria tècnica dels esdeveniments.

El Servei de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona va néixer el maig de 1980 sent un servei pioner a l’Estat, ja que fou el primer impulsat des d’una administració pública. L’aniversari dels primers quaranta anys del servei ha coincidit amb un dels moments més crítics de la humanitat: per una banda, la crisi de salut ocasionada pel covid-19 i per altra banda; la proximitat de l’horitzó dels objectius del 2030 per poder revertir el destí climàtic del planeta.

En aquest context, l’actual Àrea d’Acció Climàtica ha organitzat un seguit d’actes de celebració. La primera part dels actes ha consistit en un cicle de converses sota el títol ‘Reflexions sobre el futur dels ens locals’ en el qual hi han participat catorze ponents que ocupen els càrrecs d’alcaldes, alcaldesses i d’altres figures de representació pública, i que provenen de la política municipal d’àmbit català, estatal i europeu.

Les converses han permès escoltar i conèixer de primera mà projectes i experiències que porten a terme diferents pobles i ciutats per impulsar una transformació ambiental en els respectius territoris.

El cicle ha consistit en dues jornades que han permès abordar de manera més específica, enriquidora i complementaria aspectes temàtics relacionats amb la justícia climàtica, la biodiversitat, la salut i la natura. La primera jornada va girar a l’entorn d’experiències sobre la reducció de la petjada de carboni per esdevenir ciutats i pobles neutres en emissions i la transició cap a models energètics sostenibles, i la segona va presentar projectes que van de la mà del verd per esdevenir més resilients i saludables, tant pel que fa a la planificació urbana com per la recuperació de la biodiversitat o l’aposta per l’agroecologia. Les experiències que s’han compartit han estat les de Colònia, Grenoble, Cadis, València, Vitòria-Gasteiz, Pamplona, Santander, el Boalo-Cerceda-Mataelpino, Pontevedra, Centelles, Osona, Vilafranca del Penedès, Viladecans i  Castelldefels. 

L’acte de cloenda de les celebracions va portar per títol ‘Veus per inspirar la transformació’, i va consistir en una conversa coral entre sis persones que, per la seva trajectòria professional i personal, han tingut un paper important durant els quaranta primers anys del Servei i, la veu i experiència dels quals, serveix de guia i d’inspiració per afrontar una dècada decisiva per l’actuació.  

Entre les persones convidades hi era el Pere Pous, president d’Anthesis Lavola. Durant la seva intervenció va recordar la llarga trajectòria de col·laboració i projectes compartits entre l’organització i la Diputació de Barcelona, com ho demostra també la participació de l’equip de la solució d’Activació Socioambiental en la gestió de la secretaria tècnica dels actes de celebració.

Per l’equip ha suposat una sort i un aprenentatge acompanyar a l’Àrea d’Acció Climàtica en l’organització dels actes de celebració del 40è aniversari del servei. Hem donat suport en la conceptualització, planificació, coordinació i execució dels diferents actes de celebració, fent un seguiment personalitzat de les persones participants de la mà de l’Àrea i de l’equip tècnic i de comunicació de la Diputació. Alhora hem participat en l’elaboració del programa i els continguts del guió de cada jornada, i hem preparat propostes per dinamitzar les sessions i fomentar la participació de les persones assistents a través del xat amb l’eina Mentimeter. Finalment, en clau de tancament, hem elaborat una relatoria del actes en format escrit i infogràfic, amb el suport de l’equip de disseny d’Anthesis Lavola.