Les campanyes de sensibilització que incorporen equips d’informadors, aconsegueixen un resultat veritablement transformador a l’hora que la ciutadania es corresponsabilitzi en la gestió dels residus de forma més sostenible. A Lavola som experts en executar campanyes, tant de llarga com de curta durada, en col·laboració amb els ajuntaments.
Per a les administracions públiques la gestió de residus és un aspecte fonamental per assolir, per una banda, un major compromís amb la sostenibilitat i, per altra, per complir amb la normativa comunitària de la Unió Europea que fixa uns barems límit i obliga a prendre mesures per a millorar les taxes de reciclatge dels municipis, tenint com a horitzó que l’any 2035 de manera gradual s’hauran de reciclar el 65% dels residus urbans.
En aquest context són diverses les accions que s’impulsen des dels municipis, com ara ampliar la recollida selectiva, aplicar el sistema de recollida porta a porta, realitzar una identificació d’usuaris amb targetes cada vegada que s’utilitza un contenidor o inclús iniciar proves pilot de recollida de fraccions de residus per dies diferenciats. En qualsevol dels casos l’èxit de les accions depèn de com els usuaris les apliquen, ja que sense la implicació de la ciutadania i dels comerços, les mesures preses no aconsegueixen tenir l’impacte desitjat. I és aquí on les campanyes de sensibilització entren en joc per a garantir l’èxit de les mesures i per contribuir que siguin enteses i ben rebudes per part de la ciutadania i que s’efectuïn correctament.
A Lavola es té una contrastada experiència en el disseny i l’execució de campanyes de sensibilització, aportant una diferenciació substancial i pràctica respecte a les accions d’informació. L’equip de campanyes parteix del convenciment que sensibilitzar té un efecte més potent i transformador que informar.
A priori una campanya d’informació i una de sensibilització poden semblar el mateix, però si bé els fins poden ser compartits, la manera d’aconseguir-los és essencialment diferent. L’acció informativa es caracteritza per transmetre un missatge de manera unidireccional; l’emissor pot adaptar el canal, el llenguatge o el format envers el receptor però no té en compte altres variables de la persona a la qual ens dirigim. Per contra, en les accions de sensibilització el receptor i el seu context personal són el punt de partida de l’emissor per adaptar l’actitud comunicativa i exposar el missatge. L’atenció personalitzada esdevé determinant i a Lavola som experts en la selecció, formació i fidelització d’equips de persones informadores ambientals que amb professionalitat, assertivitat i empatia tenen l’habilitat de dirigir-se a la ciutadania per sensibilitzar i promoure un canvi real en les seves creences i actituds.
Una de les estratègies emprades per part dels equips de persones informadores parteix de la teoria de les quatre esferes del catedràtic de psicologia social i ambiental Enric Pol. La seva tesi identifica que el comportament humà està subjecte a quatre dimensions diferenciades a l’hora d’adquirir nous hàbits: les persones que reaccionen a partir de dades i informacions racionals contrastades; les que posen per davant les emocions i sentiments a l’hora d’actuar; les que prioritzen aspectes funcionals i pràctics per incorporar canvis i; finalment, les que actuen perseguint l’acceptació social. Si la persona informadora ambiental, gràcies a les aptituds personals i la formació rebuda, és capaç d’identificar l’esfera principal que opera en qui està parlant, podrà adequar el discurs per tenir el màxim impacte en l’interlocutor.
Al treball entorn els factors psicològics i socials s’hi suma una planificació acurada i consensuada del missatge o missatges claus que es vol comunicar amb cada campanya, així com la identificació d’arguments o informacions preconcebudes que l’equip de persones informadores ha de ser capaç de rebatre per convèncer a la ciutadania. En paral·lel, es recullen demandes i opinions de la ciutadania mitjançant l’aplicació de creació pròpia Lv-Sinappsis per traslladar-les als clients i poder determinar l’impacte de la campanya i donar informació interessant que faciliti la presa de decisions de futures accions a realitzar.
D’aquesta manera, les campanyes de sensibilització ambientals que idea i executa Lavola es dissenyen perquè l’impacte que provoquin en públic sigui el més efectiu i transformador possible, potenciant l’atenció personalitzada a la ciutadania a través de l’equip de persones informadores ambientals.