Viatgem a Copenhagen per assistir al congrés anual de l’ECSITE i a Madrid al Festival #imperdible-04, comencem la gestió de l’Espai Far, coorganitzem una jornada sobre el medi marí des del Centre de la Platja i participem en la cloenda de la xarxa d’Escoles + Sostenibles amb el programa ‘Com funciona Barcelona?’

 

ASSISTIM A LA CONFERÈNCIA ANUAL DE L’ECSITE

Viatgem fins a Copenhagen per assistir a la conferència anual de l’ECSITE, la xarxa europea de centres i museus científics que té per objectiu fomentar la creativitat i el pensament crític en la societat europea, motivant a la ciutadania a relacionar-se amb la ciència i la tecnologia.

Aquesta serà la 30a edició de la conferència i l’acull l’Experimentarium Center de Copenhagen entre els dies 3 i 8 de juny. Durant les jornades es programen debats, tallers i fira d’empreses impartits per més de 400 ponents, experts en la divulgació científica i tecnològica.

L’equip de gestió de museus i centres de ciència i l’equip de consultoria educativa assistiran a diverses sessions que segur seran un estímul per desenvolupar nous projectes i per aplicar millores als projectes en curs.

Els temes d’enguany que seguirem més d’a prop són els relacionats amb la ciència i societat, l’equitat i la inclusió, art i ciència, i  projecció dels museus cap al futur. D’entre tots els ponents, aquells pels qui tenim especial interès per aprendre de la seva expertesa són Ryan Jekins impulsor de la metodologia Tinkering, Maria Xanthoudaki, experta en metodologies facilitadores d’aprenentatge, Rosalia Vargas, presidenta del Pavelló de Coneixement de Lisboa, i Michael John Gorman, director fundador Biotopia.

De tornada compartirem totes les reflexions apreses!

 

COMENCEM EL SERVEI D’ATENCIÓ AL PÚBLIC A L’ESPAI FAR

El 5 de juny l’equip de Lavola es posa al capdavant de la coordinació del servei d’atenció al públic, i de la dinamització d’activitats educatives a l’Espai Far de Vilanova i la Geltrú.

Es tracta d’un equipament museístic ubicat al recinte del Far de Sant Cristòfol que posa en valor el patrimoni mariner de la localitat. Hi aportarem la nostra experiència en gestió d’equipaments, serveis d’informació i d’atenció a les persones usuàries i dinamitzant les visites guiades i activitats educatives.

Com a novetat hem ideat una activitat de descoberta sobre les primeres pescadores de Vilanova a través de diversos elements que es troben en un bagul. Amb aquesta activitat es treballa la igualtat de gènere i es dóna a conèixer el concepte d’alteritat, és a dir, la visió d’altres grups a un àmbit concret.

 

DINAMITZEM ACTIVITATS A L’ACTE DE CLOENDA DEL PROGRAMA E+S

A través del programa d’educació ambiental Com funciona Barcelona?, participem en l’Acte de cloenda de les escoles d’educació primària que formen part del programa Escoles + Sostenibles de Barcelona.

Per l’acte, que tindrà lloc el dia 5 de juny als Jardins de Joan Brossa, un espai on bosc i jardí urbà s’ajunten per crear una àrea verda ideal per descobrir la natura dins la ciutat. Durant tot el matí es proposen activitats relacionades amb aquest entorn naturalitzat per aprendre com són d’importants per a la salut aquests indrets i quina rellevància tenen per a les plantes i els animals que comparteixen l’espai amb nosaltres.

Des del programa s’ha dissenyat una de les propostes educatives; una activitat per treballar les relacions de la xarxa tròfica en espais naturals i en portarem a terme l’excussió amb els participants. També dinamitzarem dos dels recursos de gran format de què disposa la Direcció d’Estratègia i Cultura de Sostenibilitat-Ecologia Urbana, de l’Ajuntament de Barcelona.

Al llarg del curs des del Com funciona Barcelona? s’ha establert una relació de col·laboració amb la secretaria d’E+S, un fet que ha propiciat la participació en aquesta festa.

 

COORGANITZEM LA I TROBADA D’ASSOCIACIONS I INICIATIVES MARINES

A través del Centre de la Platja l’equip de Lavola està organitzant conjuntament amb l’Institut de Ciències del Mar (ICM) la I Trobada d’Associacions i Iniciatives Marines, adreçada a entitats que desenvolupin projectes relacionats amb el medi marí que en fomentin la transformació social i ambiental. 

L’acte tindrà lloc el 7 de juny la seu de l’ICM, vol esdevenir un punt de confluència d’iniciatives amb l’objectiu de generar sinèrgies i alinear estratègies per la cura dels mars i oceans. Des d’El Centre de la Platja hem participat en la conceptualització, l’organització i la difusió de la jornada, així com en la captació d’entitats i associacions que compartiran la seva experiència.

 

 

 

ANEM AL FESTIVAL #IMPERDIBLE_04 DEDICAT ALS ODS

La quarta edició d’aquest festival té com a objectiu contribuir al desenvolupament d’una societat sostenible i igualitària, donant visibilitat als Objectius del Desenvolupament Sostenibles (ODS). La cita és a Madrid el 7 de juny i està oberta a tota la ciutadania de manera gratuïta.

Promogut per la Fundació Cotec en col·laboració amb l’Ajuntament de Madrid, durant el festival es donaran a conèixer els 17 ODS i es posarà en relleu el paper fonamental de la innovació per assolir-los. Les persones que hi assisteixen podran participar en activitats que es relacionen amb els diferents ODS.

Des de l’equip de consultoria educativa anirem al Festival per inspirar-nos en propostes innovadores i de realitat vitural i multisensorial, com per exemple un escape room o projectes de ciència ciutadana, amb  l’objectiu d’aprendre noves tendències i millorar projectes que ja hem dissenyat incorporant-hi els ODS. Rencentment hem portat a terme sessions de formació per a docents per aplicar els ODS a les aules.