Per optar a gestionar el servei d’atenció al públic, visites i tallers educatius de l’Espai Far de Vilanova i la Geltrú vam idear una proposta d’activitat que posa en valor les dones pescadores vilanovines a través del testimoni de la Trinitat Botifoll i l’Antonia Ruiz. Us expliquem els secrets de com vam imaginar l’activitat i de com vam conèixer a una de les protagonistes!

Entre la documentació a entregar per optar a gestionar els serveis educatius de l’Espai Far, calia idear una proposta d’activitat adreçada a l’alumnat de cicle superior de primària per conèixer l’exposició permanent.

En les visites prèvies a l’exposició permanent havíem descobert objectes valuosos del patrimoni i la cultura marinera de Vilanova, entre ells, una fotografia dels anys 70 d’una embarcació anomenada “Trinidad” amb un home i una dona a dins. Una dona!? I pescadora !? Fa cinquanta anys, i en un sector amb forta presència masculina, trobar l’estampa d’aquesta dona dalt d’una barca de pesca ens va copsar. La cartel·la del museu informava del nom de la Trinitat Botifoll; la primera dona de Vilanova a treure’s la llicència de pesca.

Després de fer una cerca per Internet, vam aconseguir contactar amb la Mari Carme Botifoll i, per sorpresa nostra, va resultar ser la seva filla! Parlant-hi vam descobrir més anècdotes i secrets de la vida de la seva mare.

D’aquesta anècdota n’ha acabat sorgint Els tresors de les primeres pescadores, una activitat de descoberta que permetrà que els infants coneguin els continguts principals de l’exposició permanent del Museu del Mar a través del joc i la resolució de pistes i enigmes.

El fil conductor de l’activitat és la troballa d’un bagul misteriós que conté objectes relacionats amb la vida marinera vilanovina. L’element serveix per connectar el passat amb el present, destacant la tasca de conservació del patrimoni pesquer vilanoví que dur a terme el Museu. A l’interior del bagul hi haurà una capseta tancada amb un cadenat del qual el grup escolar haurà d’esbrinar-ne la combinació, desxifrant pistes i enigmes relacionats amb els àmbits de l’exposició. No rebel·lem què hi haurà amagada en la capseta, haureu de venir a fer l’activitat per descobrir quin és el tresor que s’hi guarda!

Amb aquesta activitat es vol destacar el paper de les pescadores i el fet que la mar està oberta a tothom, no només als homes. D’aquesta manera es treballa la igualtat de gènere i es dona a conèixer el concepte d’alteritat, és a dir, la visió d’altres grups a un àmbit concret. Des de l’Espai Far es té molt present el tema del gènere des dels orígens del projecte, per aquest motiu es va fer recerca i es va recuperar la història d’aquestes dues pescadores i la fotografia de la Trinitat, que va facilitar la seva família i que forma part de l’exposició permanent del museu.

Les activitats educatives són un dels eixos principals del Museu del Mar de Vilanova i la Geltrú, que compta amb una àmplia oferta, destinada a difondre el patrimoni i la cultura marina vilanovina entre la població, creant espais de gaudi i descoberta per a diferent tipologia de visitants: escolars, públic familiar, públic adult, etc. L’equip d’Anthesis Lavola que gestiona serveis educatius de museus i centres està treballant a l’Espai Far des del passat mes de juny, duent a terme les tasques d’atenció al públic, gestió i dinamització de les visites educatives i tallers.